Vídeň

Ve dnech 28. – 29.3. 2023 se studenti naší školy zúčastnili zájezdu do Vídně. Poznávací zájezd byl věnován umění a architektuře hlavního města Rakouska.

První zastávkou bylo Kunsthistorisches Museum Vídeň, které se pyšní slavnou obrazárnou, Egyptsko-orientální uměleckou sbírkou a velkolepou výstavou mincí a starožitností. Z muzea jsme se pěšky vydali do centra ke známé katedrále sv. Štěpána, studenti poté využili osobní volno k prohlídce vnitřních prostor katedrály a jejího nejbližšího okolí. Odpolední program byl věnován slavnému mnohostrannému rakouskému umělci a průkopníkovi ekologického přístupu k životu –  Friedensreichu Hundertwasserovi, neboť žádný návštěvník Vídně nemůže odjet bez fotografie jeho ikonické stavby.

Následující den byl zahájen prohlídkou Belvederu, zde mohli studenti navštívit jeho horní i dolní část a prohlédnout si tak tamější proslulé umělecké sbírky. Tyto sbírky jsou zastoupeny jmény takových velikánů jako je Gustav Klimt, Vincent van Gogh či Egon Schiele. V poledne nás čekala prohlídka Schönbrunnu – letní rezidence rakouských císařů. Studenti pak v rámci individuálního programu navštívili místní zoologickou zahradu, anebo se vydali na prohlídku Technického muzea Vídeň.

Cesta domů nám rychle utekla. Dvoudenní prohlídka Vídně nás obohatila nejen na duchu, ale vzhledem k nachozeným kilometrům rovněž  i na těle.

V. Humlová, A. Cankařová, E. Kuchařová

CJL, JAZ, POS