STAVAŘI NA NÁVŠTĚVĚ KB-BLOKU

Ve čtvrtek 13.10.2016 navštívili studenti třídy 3.PA, včetně některých zástupců třídy 4.PA, výrobní areál firmy KB-BLOK v Postoloprtech u Loun.  Důvodů bylo hned několik. Jednak seznámit se blíže s výrobou stavebních prvků prostřednictvím podrobné prohlídky výrobních linek, včetně skladového hospodářství, a jejich aplikací ve stavební praxi , ale také zúčastnit se vyhodnocení výsledků předchozího ročníku soutěže „Navrhni dům z KB BLOKU“, tj. za školní rok 2015/2016. Nutno podotknout, že ve zmiňované soutěži, která je každoročně zaměřena na návrh stavební části rodinného domku s maximálním využitím sortimentu KB-BLOK, si nejlépe vedl Filip Rajman.

Dojmů si odnesli účastníci této akce celkem dosti … stačí se začíst do následného zhodnocení jednoho ze studentů.  

                                                                                                                  Ing. Václav Svoboda

 

Dne 13. 10. se konal odborný zájezd do KB-BLOKU. Akce byla dlouhá, ale né nudná. Začalo se zlehka, dozvěděli jsme se něco více o historii. Firma KB-BLOK je ryze česká a na trhu je již 20let, společnost sleduje jasný cíl – nabízet to nejlepší na trhu. Technologie pochází z USA. Jako jedni z mála si pak vlastnosti svých výrobků nechávají ověřovat v certifikovaných zkušebnách.

Osobně mě nejvíce zaujalo, jak přemýšlejí: „Proč si budeme dělat problémy s výrobou palet? Budeme si je vyrábět sami! “ Jako jediní mají vlastní síť stavebnin a distribučních skladů, nevyužívají je jen jako prodejny, ale i jako zdroj cenné zpětné vazby. Každý rok vycházejí na trh hned s několika novinkami, vylepšují stávající výrobky, snaží se vyplnit a uspokojit trh. Vědí, že na ně trh čekat nebude, a že je na jeho potřeby nutno rychle reagovat. Z tohoto důvodu uvedli na trh strojírenskou divizi.

Je to dokonalý stavební systém, který vyrábí prvky od základů po střešní krytinu, zahradní architekturu a dopravní infrastrukturu. Zakoupíte-li si jejich plot, můžete u nich koupit rovnou plotové výplně. Udělají je na zakázku. Proč jít někam jinam, když to lze tady. A to, si myslím, že je „fígl“ této firmy.  

Viděli jsme 2 výrobní haly novou a původní. Rozdíl je v rychlosti výroby produktu. Původní zvládne 3 ks za jeden cyklus, nová už 5 ks. Firma expanduje i do zemí Evropy. Zajímavostí je, že speciální tašky se natírají ručně, nezbyde jim ani žádný odpad – kazové produkty rozdrtí a prodají například jako zásyp.

Bylo o nás výborně postaráno, v průběhu jsme se mohli zeptat na cokoli, co nás zajímalo nebo čemu jsme neporozuměli. V rámci návštěvy se vyhodnotila i soutěž KB-BLOKU, kde naše škola skončila na krásném 3. místě mezi zúčastněnými průmyslovkami. Na závěr exkurze nás pohostili obědem.

Díky návštěvě KB-BLOKU jsem změnil názor na tento systém. Je dobře, že škola pořádá exkurze, máme možnost vidět, jak se teorie propojuje s praxí.

Cimburek Jan

IMAG2098IMAG2100IMAG2103IMAG2106IMAG2104IMAG2109

IMAG2110IMAG2116