Poznávací zájezd – Berlín a Postupim

Které zvíře má Berlín ve znaku?

Kdy byla postavena Berlínská zeď?

V jakém muzeu najdeme slavnou Nefertiti?

Jak se nazývá nejznámější hraniční přechod mezi Západním Berlínem a NDR z dob studené války?

V jaké části Berlína se nachází Alexanderplatz?

 

Naši studenti, kteří se zúčastnili ve dnech 20.-21.října 2016 poznávacího zájezdu do Berlína a Postupimi, už znají odpovědi na všechny tyto otázky.

Během tohoto zájezdu prošli částí západního i východního Berlína. Viděli budovu Říšského sněmu, Braniborskou bránu, Humboldtovu univerzitu – nejstarší berlínskou univerzitu založenou v roce 1810, kostel Viléma I., památník holocaustu. Prošli se ulicí Unter den Linden, občerstvili se na Alexandrově náměstí – Alexanderplatz.

Při prohlídce města nesměla chybět ani jedna z hlavních turistických atrakcí – nejznámější hraniční přechod Checkpoint Charlie. Dnes se tu nachází strážní budka z roku 1961 a kopie původní tabule s nápisem ve čtyřech jazycích, který příchozím připomíná, že opouštějí americký sektor a vstupují do sektoru sovětského a naopak.

Druhý den si studenti mohli projít  East Side Gallery, která je dnes jediným větším souvislým zbytkem bývalé Berlínské zdi. Jedná se o asi 1,3 km dlouhý úsek na severním břehu Sprévy, kde již roku 1990 přes 100 německých a zahraničních umělců zeď pomalovalo náměty z její historie. Nejznámější grafikou je polibek E. Honeckera a L. Brežněva od D. Trubela.

Velmi zajímavá byla prohlídka Egyptského muzea- Neues Muzea. Tam se nachází jedna z nejvýznamnějších sbírek starověkých egyptských artefaktů na světě. Určitě největší dojem vyvolala ve  všech návštěvnících zachovalá busta královny Nefertiti. Podobiznu manželky faraóna Achnatona do Berlína v roce 1913 přivezl archeolog Ludwig Borchart. Objevil ji u Nilu. V roce 1924 se poprvé představila ve starém Novém muzeu veřejnosti. Válku přežila uschována v solných dolech Kaiseroda, aby se po ní stala součástí západoberlínských sbírek.

Dalším zajímavým místem, které studenti poznali, bylo hlavní město Braniborska – Postupim (Postdam). Tady si studenti prohlédli zámek Cecilienhof, ve kterém se konala Postupimská konference vítězných mocností druhé světové války a řešil se zde poválečný osud Německa a poválečné uspořádání Evropy. Poslední zastávkou byl rokokový letohrádek Sanssouci přezdívaný německý Versailles. Prošli jsme barokní zahradou s množstvím soch, kašen, altánků a jezírek a pokochali se exotickou krásou Čínského pavilonu.

Domů jsme se vraceli sice v pozdních večerních hodinách, ale ve skvělé náladě a se spoustou zážitků.

Se Spolkovou republikou Německa se neloučíme nadlouho. Na začátku prosince nás čeká tradiční zájezd do předvánočních Drážďan.

L.Pudilová

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

CJL