Žáci SPŠ v Dubaji

Před vánočními svátky se skupina studentů, ve které byly zastoupeny všechny ročníky a téměř všechny studijní obory, vypravila do Dubaje a Abu Dhabi na exkurzi, kterou pořádala naše škola SPŠ a VOŠ Příbram pod názvem Inovace a design v SAE. 

Poznali jsme dvě nejvýznamnější metropole Spojených arabských emirátů a jejich pokrokové technologie a vynálezy. Viděli jsme nejvyšší mrakodrap světa, nejluxusnější hotely, umělé ostrovy, futuristické budovy, nádherné mešity a mnoho dalšího. Zároveň jsme si užili slunce, moře a pohostinnost místních obyvatel. 

Prošli jsme se starou částí města Bur Dubai s typickými klikatými uličkami lemovanými autentickými domky postavených z korálů, viděli jsme nadčasový vynález, který vytvořili již staří Peršané, tedy perforované větrné věže, které dokáží efektivně a zcela bez emisí ochlazovat vzduch. Smlouvali jsme na trzích s kořením, zlatem a parfémy, obdivovali jsme Dubai Museum, sídlící v pevnosti Al Fahidi Fort, nejstarší budově v Dubaji. Také jsme se projeli se vodním taxíkem po Dubai Creek do další historické čtvrti Deiry, kde jsme se dozvěděli o tradiční emirátské kultuře a dědictví. 

V moderní části Dubaje jsme nemohli vynechat návštěvu majestátního hotelu Burj Al Arab postaveného ve tvaru plachetnice, který je neoficiálně označován jako „sedmihvězdičkový“ hotel a stále patří mezi nejluxusnější hotely světa.  Nechali jsme se svézt jednokolejkou Palm Monorail až na konec legendárního palmového ostrova Palm Jumeirah a kochali se pohledem na tento „zázrak“ architektury z nové vyhlídkové plošiny mrakodrapu Palm Tower, kde jsme také měli možnost zhlédnout kreativní výstavu věnovanou budování ostrova. Zážitkem pro mnohé z nás bylo i nakupování v jednom z největších nákupních center na světě, v Dubai Mall, kde se nachází nejen obchody, ale také akvárium a kluziště olympijských rozměrů.  Přímo z tohoto nákupního centra jsme se nechali vystřelit rychlovýtahem na nejvyšší budovu světa Burj Khalifa, která je oslavou technologie a konceptuálním srdcem i duší Dubaje. Nemohli jsme si nechat ujít zhlédnutí hudebně světelné show působivé fontány Dubai Fountain, která je dílem inženýrského studia WET USA stojícím také za projektem neméně slavné Bellagio Fountain v Las Vegas. 

Dalšími příklady vyspělého inženýrství a ultra moderní dubajské architektury jsou Dubai Frame, Museum of the Future či obytná čtvrť Dubai Marina s umělým kanálem vybudovaném po vzoru slavného False Creek ve Vancouveru. Zejména pak Museum of the Future v nás zanechalo hluboký dojem, jedná se o hi-tech stavbu ve tvaru trojrozměrného protáhlého prstence a tento architektonický počin bývá často označován za nejkrásnější stavbu světa. 

Celkově jsme v Dubaji byli nadšeni z toho, jak se zde snoubí tradiční a moderní architektura a jak se ve městě cítí spokojeně lidé různých národností a kultur. 

V Abu Dhabi, hlavním městě emirátů, které je sídlem prezidenta a vlády, nás ohromila velkolepá mešita Sheikh Zayed Grand Mosque, která je postavena z bílého mramoru a zdobena zlatem. Prohlédli jsme si také prezidentský palác Qasr Al Watan, promenádu Corniche a jeden z nejdražších hotelů na světě Emirates Palace. Navštívili jsme také ostrovy Saadiyat a Yas, kde se koná Velká cena Formule 1 a nachází se zde i zábavní park Ferrari World, ve kterém si někteří z nás užili velkou porci adrenalinu a nefalšované zábavy.  

 

 Názory některých účastníků: 

Pan učitel Sláma je na naší škole nepostradatelná věc. Díky němu na škole můžeme zažít něco úžasného. Školní zájezdy, které pan učitel uskutečňuje nám přidávají jak po stránce vzdělání (technologie, kultura, architektura, budoucnost) tak i zábavy. To vše nám přidává nepostradatelný rozhled, který by měl mít každý z nás. Určitě dokážu říci, že nás to posune o krok dále a takovou šanci je chyba promeškat.  

 

Zájezd byl opravdu skvělý a velice jsem si ho užil. Mezi nejlepší navštívená místa v Dubaji určitě patří Burj Khalifa, Jumeirah Beach , Dubai Frame a Museum of the Future.  Obzvláště se mi líbil jednodenní výlet do Abu Dhabi, kde jsme viděli Sheikh Zayed Grand Mosque, která byla opravdu velkolepá. Jsem rád, že mi bylo umožněno poznat zcela odlišnou kulturu a speciálně děkuji panu učiteli, který nás všude provedl.  

 

Výlet do Dubaje a Abu Dhabi byl úžasný mix moderní architektury, luxusu a kultury. V Dubaji jsme obdivovali Burj Khalifu, která je nejvyšším mrakodrapem na světě, prozkoumávali tržiště a užívali si okolní atmosféru. V Abu Dhabi nás ohromila Sheikh Zayed Grand Mosque a Ferrari World. Pláže a nakupování přidaly k dobrodružství pohodu. Celkově to bylo skvělé spojení zážitků a radostí. 

 

Velké poděkování patří panu učiteli Slámovi za nejlépe uspořádaný zájezd do zahraničí, zažili jsme hodně srandy a užili si to, co nejvíce to šlo. Poznali jsme zase další město a dozvěděli se mnoho důležitých věcí do budoucna. Je skvělý mít takovou možnost letět se školou do zahraničí a zlepšovat se v angličtině. Dubaj byla nádherná, nebojte se vyrazit příště s námi a budete na to vždy vzpomínat. 

 

Výlet se mi moc líbil, bylo tam krásné počasí, krásná místa a super parta lidí se super učitelem, prostě nejlepší týden! 

 

 

Byl to velmi povedený zájezd, který nám rozšířil obzory a současně nabídl spoustu zábavy. 

Děkuji všem účastníkům za příkladnou disciplínu a reprezentaci naší školy.  

Mgr. Tomáš Sláma 

JAZ