Tradiční Drážďany 2023

Tradiční Drážďany 2023

Vánoční období je v Evropě známé pro své tradiční trhy, které dekorují města pestrými barvami, vůněmi a radostí. Žáci naší školy se mohli těšit na unikátní zážitek během exkurze do německého města Drážďany dne 12. prosince 2023. Tato exkurze byla skvělou příležitostí nejen k poznávání historie a kultury tohoto krásného města, ale také k zažití atmosféry jednoho z největších a nejtradičnějších vánočních trhů ve střední Evropě.

Prohlídka historického centra:

Žáci začali svůj den prohlídkou historického centra Drážďan, kde se setkali s impozantními památkami. Katedrála Nejsvětější Trojice, s nádherným barokním interiérem, poskytla úžasný pohled do historie města. Fürstenzug, obrovská malovaná mozaika z porcelánu, představující drážďanské vévody, oslnila svou jedinečností. Návštěva Frauenkirche, která byla zničena během druhé světové války a později zrekonstruována, byla dojemným připomínkou obnovy a jednoty.

Průchod slavnou Prager Straße, hlavní obchodní ulicí města, nabídl žákům možnost prozkoumat místní obchody a ochutnat tradiční německou kuchyni v jedné z mnoha kaváren.

Vánoční trh Striezelmarkt:

Vrcholem exkurze byl návštěva Vánočního trhu Striezelmarkt. Tento trh, který se nachází v historickém centru Drážďan, je jedním z nejvýznamnějších vánočních trhů v Evropě. Žáci byli okouzleni atmosférou plnou vánočních dekorací, vůně tradičních vánočních dobrot a příjemného šumění veselých návštěvníků.

Stánky nabízely rozmanité vánoční výrobky od ručně vyrobených ozdob až po tradiční německé cukrovinky. Žáci měli příležitost ochutnat slavný vánoční trhový punč, který dodal zážitku ještě větší autentičnost. Hudba, která zněla z vánočního pódia, a přátelský smích vytvářely nezapomenutelnou atmosféru.

Navíc žáci měli příležitost setkat se s tradičními řemeslníky, kteří předváděli své dovednosti vytvářením ručních výrobků. Tato setkání poskytla žákům možnost lépe pochopit bohatou řemeslnou tradici tohoto regionu.

Celkově byla exkurze na Vánoční trhy v Drážďanech pro žáky nejen vzrušujícím kulturním zážitkem, ale také příležitostí pro posílení týmového ducha a zapojení se do vánočního kouzla. Tato cesta v nich jistě zanechá nezapomenutelné vzpomínky a prohloubí lásku k evropské kultuře a tradicím.