Skok přes kůži 2015

 Každoročně v polovině měsíce října se škola připojuje k udržování hornických tradičních zvyků. Skok přes kůži, původně vysokoškolský akt přijímání posluchačů VŠB do hornických cechů, byl obnoven v Příbrami v roce 1979 a od roku 1980 jsou v roli fuksů a fuksií zastoupeni studenti SPŠ. Pro zdárný průběh těchto slavností se studenti čtvrtých ročníků zdárně připravovali téměř dva měsíce. Nácvik písní, které většina z nich neznala, se podařil a tak pondělní Lišácký večer byl dobrou generálkou, kde řada studentů poprvé zpívala na veřejnosti. Za doprovodu slavného kantora Ing. Petra Milce, slavných nóblfuksů Zdeňka Mráze a Emila Kuchaře byl vyhledán slavný a vysoký nadlišák Dr. Martin Knížek a společně s dalšími hodnostáři byla položena kytice k soše Sv. Václava i věnována tichá vzpomínka u památníku na Březohorskou důlní katastrofu. Zbytek večera v hornické hospůdce Na Marii pak byl ve znamení prubování, veselých slovních hříček i tradičních hornických písní. Na dodržování všech náležitostí dohlížel i slavný, vysoký a neomylný a dnes emeritní perkmistr Ing. Miroslav Štastný i starosta hornického spolku Prokop Ing. Jiří Bětík a řada dalších vzácných hostů.

Středeční významný den byl zahájen průvodem od budov SPŠ a za doprovodu hornické kapely byly vykonány všechny nezbytné úkony včetně ukázky střelby ku-ptáku. Počasí se umoudřilo a tak průvod mohl bez potíží vyhledat všechny dobové postavy a závěrem oslovit starostu města Ing. Jindřicha Vařeku. Od 19. hodin pak na všechny účastníky čekal tradiční program v režii Cechu příbramských horníků a hutníků. Slavnostní nástup, hornické písně, prubování a pak slavný skok přes kůži.

 Letošní ročník se skutečně velmi vydařil, rád bych touto cestou pochválil za přístup všechny studenty a pak poděkoval všem, kteří se podíleli na přípravách i vlastním průběhu. Myslím tím členy příbramských hornických spolků, dále spolupracovníky a spolupracovnice ze školy, ale také studenty a studentky v pozicích pomocníků, zvukařů, kameramanů, pedelek, pipařů i v dalších důležitých funkcích.

 Dr. Tomáš Hlaváč, ředitel školy

[Best_Wordpress_Gallery id=”14″ gal_title=”Skok přes kůži 2015″]