Prohlídka Národního divadla v Praze: Klenot české kultury a umění

     Třídy 2. EP a 2.PA  se v úterý 19. prosince vypravily do Prahy na exkurzi do Národního  divadla. Před samotnou exkurzí jsme si prošli nejvýznamnější památky Starého Města.

     Naše procházka začala na Karlově mostě, který se řadí mezi nejvýznamnější pamětihodnosti Prahy. Most, postavený ve 14. století, spojuje Staré Město s Malou Stranou. Kamenný most s věžemi a sochami nabízí neopakovatelný výhled na Pražský hrad a panoráma města. Nemohli jsme si samozřejmě nechat ujít společné foto, i když v davu turistů to nebylo právě jednoduché.

  Z Karlova mostu jsme Karlovou ulicí pokračovali směrem k Staroměstskému náměstí. Toto náměstí je srdcem Starého Města a je obklopeno krásnými historickými budovami. Nejvýraznější je Staroměstská radnice s astronomickým hodinami Orloj. Užívali jsme si předvánoční atmosféru a obdivovali výzdobu náměstí i vánoční stánky.

  Další část naší procházky nás zavedla k Betlémské kapli. Kaple je známá především díky kazateli Mistru Janu Husovi. Byla postavena v roce 1391 podle návrhu architekta Petra Parléře, který měl na svém kontě i stavbu svatovítské katedrály na Pražském hradě. Kaple byla původně součástí cisterciáckého kláštera, ale postupem času se stala nezávislým kostelem. 

    Cestou k Národnímu divadlu jsme nemohli též opominout další historický poklad, kterým je bezesporu  Rotunda Nalezení svatého Kříže, malý, avšak výjimečný kostel, který tajemně vyčnívá ve stínu svých větších sousedů na Starém Městě. Rotunda Nalezení svatého Kříže byla postavena v 11. století, což z ní činí jednu z nejstarších dochovaných staveb v Praze. Původně sloužila jako součást kostela svatého Michala a byla vystavěna v románském stylu, který odráží tehdejší architektonické trendy. Název rotundy, Nalezení svatého Kříže, odkazuje na pověst, podle níž byl zdejší kříž nalezen po požáru kostela svatého Michala. Tento kříž se stal předmětem úcty a uctívání. Díky své historické hodnotě je rotunda nejen architektonickým pokladem, ale také duchovním místem spojeným s legendou a mystikou.

Poté se již před námi objevilo  Národní  divadlo – nejvýznamnější  kulturní a umělecký symbol České republiky. Divadlo  založené v roce 1868 a otevřené v roce 1881, nese nejen historii, ale i bohatou tradici. Prohlídka Národního divadla je nejen pohledem do jeho nádherných interiérů, ale i cestou do historie českého divadelnictví.

     Zažili jsme krásnou předvánoční atmosféru matičky Prahy a plni zážitků jsme se vrátili zpět do naší hornické Příbrami. 

Mgr. Lavičková, Mgr. Pudilová

CJL