Strojaři na návštěvě vodní elektrárny Orlík

Na konci února, konkrétně 23.2, se třídy 3. a 4. ročníku oboru Strojírenství vypravily na návštěvu vodního díla Orlík. Pohled na přehradu ze silnice vedoucí k její patě, společně s nesměle probleskujícím předjarním sluncem a věžovými jeřáby budujícími nový přeliv, vytvářel kouzelnou technicko – přírodní podívanou.

Po příchodu před bránu areálu, kde se elektrárna nachází, se nás ujali dva průvodci – pracovníci společnosti ČEZ. Následoval krátký výklad ve vestibulu administrativní budovy. Zde se na jedné ze stěn nachází zajímavá mozaika v „budovatelském“ duchu. Nicméně pozorný divák na tomto díle nachází stále nová a nová „zákoutí“ s různými motivy a promyšlenost celku.

Každá třída měla při prohlídce elektrárnou svého průvodce. Prohlédli jsme si halu s generátory, kde je k vidění historický výkres turbíny, jehož spodní část byla poškozena při povodni v roce 2002. Dále jsme prošli mnoha chodbami v samotné hrázi a prohlédli si mj. přívodní potrubí do jedné ze čtyř instalovaných Kaplanových turbín. Potrubí má vnitřní průměr 6,25 m a protéká jím voda o průtoku 150 m3/s.

Žáky odborný výklad doplněný o historky z pracovního života v elektrárně velmi zaujal a někteří ještě nějaký čas diskutovali s průvodcem po skončení prohlídky. Velmi zajímavými informacemi byl naplněn například popis úniku z elektrárny v době ničivých povodní v roce 2002.

Moc děkujeme průvodcům za jejich čas (mimochodem v elektrárně pracuje několik absolventů naší školy) a rádi se sem zase někdy vrátíme.

Ing. Ondřej Stehlík

Třída 3.SP

Třída 4.SP

Přívodní potrubí do turbíny.

Prohlídka rotoru turbíny.

Výkres turbíny v hale s generátory, který byl poškozen při povodni v roce 2002.

V útrobách hráze I.

V útrobách hráze II.

STR