Strojaři na exkurzi ve ŠKODA AUTO

V předvánočním čase vyrazili žáci tříd 1.SP – 3.SP do Mladé Boleslavi na exkurzi do ŠKODA AUTO. Teploty pod bodem mrazu a vydatný déšť znamenaly lehké obavy, zda do cíle dorazíme včas. Povedlo se a v 10:30 začala exkurze návštěvou lisovny. Bylo neuvěřitelné pozorovat práci lisů s postupovými nástroji, kdy na několik kroků byl vytvořen např. výlisek bočnice celého automobilu. Po krátkém přejezdu v rámci areálu jsme si prohlédli montážní linku. Zde bylo fascinující pozorovat, jak je logisticky zvládnuta dodávka jednotlivých komponent a celků. Kdy”just in time” je do linky dodána např. palubní deska právě pro ten vůz, který se na lince v dané minutě nachází. Takt linky byl právě jedna minuta, tzn., co minuta, to jedno nové auto.

Návštěva pokračovala v muzeu, kde nám paní průvodkyně velmi fundovaně a se zajímavými detaily představila historii firmy a okolnosti vzniku jednotlivých vystavených exemplářů.

Závěr exkurze jsme strávili v depozitáři, kde bylo k vidění velké množství zajímavých a raritních vozů. Ať už se jednalo o vůz, který byl použit ve filmu Upír z Feratu, nebo soutěžní vozy, které zasahovaly do mistrovství světa v automobilových soutěžích v první dekádě nového tisíciletí.

Žáci hodnotili exkurzi velmi kladně a těšíme se, že se do našeho města automobilů zase někdy vypravíme.

Ing. Ondřej Stehlík

  

STR