2.IT na workshopu robotiky v Národní technické knihovně

V úterním mrazivém ránu 13. 12. 2022 se polovina studentů z třídy 2.IT společně s jejich třídním učitelem Ing. Martinem Švejdou vypravila na exkurzi do Národní Technické Knihovny nacházející se v pražském Kampusu Dejvice. Doprava do hlavního města Prahy i zpět byla zajištěna linkovou autobusovou dopravou. Hlavní náplní programu v NTK byla robotika, přičemž program byl rozdělený na dvě části: Teorie – Praxe.
Zprvu měli studenti teoretickou přednášku o základech (bezpečnosti, zájímavostech atd.) robotiky, poté se přesunuli do počítačové učebny a kolaborativním robotem UR3e, kde si právě na tomto robotu zkoušeli jeho základní ovládání. Zkoušeli např. programovat chod činnosti robota tak, aby skládal dominové kostky.
Pak se studenti zabývali prací v 3D grafickém programu zvaném Rhinoceros a také s tímto programem spojeným ve vizuálním programovacím jazyce Grasshopper, přičemž některé výtvory studentů byly následně nakresleny robotem, který je maloval fixou držící ve svém tzv. gripperu. Velká výhoda pro studenty  byla v tom, že když si nevěděli s něčím rady, tak se zkrátka zeptali a lektoři, kteří po celou dobu studenty vedli, velice ochotně pomohli. V Národní technické knihovně žáci strávili přibližně 4 hodiny, které utekly velmi rychle. Přitom také na vlastní oči viděli, kde jejich třídní učitel studoval a mohli se inspirovat, kam může jejich studium pokračovat. Jako píšící účastník této exkurze musím uznat, že byla opravdu vydařená.

Následuje několik fotografií.

JT, 2.IT

ELE