Strojaři na exkurzi ve společnosti Solar Turbines EAME

V úterý 25.10 se žáci třetího a čtvrtého ročníku oboru Strojírenství vydali do Žebráku na exkurzi do společnosti Solar Turbines EAME. V této společnosti jsme na exkurzi ještě nikdy nebyli, jedná se o nové moderní testovací centrum, které bylo otevřeno v roce 2018. Nicméně společnost má téměř stoletou tradici, byla založena v roce 1927 v San Diegu v Kalifornii v USA. V České republice, kromě Žebráku, působí ještě v Žatci a v Praze.

Název firmy nám vrtal hlavou, sluneční turbíny nám přišly poněkud zvláštní. Záhadě jsme však zanedlouho při návštěvě přišli na kloub. Název je inspirován počasím, které v místě vzniku firmy povětšinou panuje, inu slunečná Kalifornie. Společnost Solar Turbines vyrábí plynové turbíny, které jsou instalovány ve více než 100 zemích světa.

Exkurze začala přivítáním v administrativní místnosti, kde jsme shlédli bezpečnostní pokyny a dozvěděli se základní informace o společnosti. Žáci byli poté rozděleni do skupin a vyrazili do provozu. Testovací centrum v Žebráku má na starosti demontáže, kompletace a testování plynových turbín. Zde se kompletují jak nové, tak repasované součásti a dílčí sestavy. Kompletní turbína se otestuje a následně vrací zpět k zákazníkovi.

Vzhledem k tomu, že problematika turbín je náplní odborných předmětů zejména ve 4. ročníku, byla exkurze pro žáky přínosná.

Velmi děkujeme firmě Solar Turbines EAME za vřelé přijetí a perfektní organizaci exkurze.

Ing. Ondřej Stehlík

 

Třída 3. SP

Třída 4.SP

STR