Osvětim a Krakov

     Ve dnech 29.3 až 30.3.2017 jsme navštívili Polsko. Cílem naší cesty byly solné doly Wieliczka, které se nachází kousek od Krakova a druhý den nás čekala exkurze do nacistického koncentračního tábora  Osvětim – Březinka.

Náš výlet začal ve středu kolem páté hodiny ranní na parkovišti pod Svatou Horou. Z Příbrami jsme se vydali směrem na Prahu a poté pokračovali na Brno.Státní hranici jsme překročili v Českém Těšíně. Dále jsme si to namířili k naší první zastávce a to k solným dolům Wieliczka poblíž Krakova. Prohlídku solných dolů jsme si všichni velice užili. Zjistili jsme, jakým způsobem se zde těžila sůl, nebo že důl je 327 m hluboký a také že se zde už 20 let sůl netěží. Po této prohlídce jsme zavítali do Krakova, který je krásným historickým městem. Zde jsme vystoupali na kopec Wawel, kde se tyčí impozantní Královský hrad a katedrála sv. Stanislava a Václava. Také je zde vystaven obraz od Leonarda da Vincio a to Dáma s hranostajem. Po této vycházce jsme se ubytovali v našem hostelu.

Druhý den ráno jsme se nasnídali a vyrazili směrem ke koncentračnímu táboru Auschwitz. Ten se skládal ze tří hlavních částí: Auschwitz I, Auschwitz II – Birkenau, Auschwitz III. K těmto koncentračním táborům bylo vybudováno největší vyhlazovací zařízení v Evropě, které nese jméno Brzezinka. Zde byla zavražděna většina Židů. Celkově v těchto táborech bylo zavražděno okol 1,1 mil. lidí.

Naše prohlídka začala v koncentračním táboře Auschwitz I, který jsme si podrobně prohlédli.

Dále jsme autobusem přejeli k vyhlazovacímu táboru Brzezinka, kde se nacházely plynové komory, krematoria a spousta dřevěných domků, kde vězni čekali na smrt.

Pocity, které jsme při návštěvě tohoto tábora měli, nejdou moc dobře popsat. Jediné, co k tomu mohu dodat je, že to, co tam nacisté prováděli, byla zvěrstva, která si dnes neumíme ani představit, i když bohužel v některých zemích se dějí i dnes.

Po těchto zážitcích  jsme se vydali na zpáteční cestu do Příbrami.  Plni dojmů jsme ve večerních hodinách v pořádku dorazili domů.

Za 3.SP Lukáš Hejhal

IMG_3321

IMG_3344IMG_3341