Voškaři zažili výborný kurz

Období začátku léta se u nás na škole vyznačuje maturitami a různými sportovními kurzy. A co by to bylo za obor vyšší odborné školy sportovního managementu, kdyby si nejel své teoretické znalosti o sportu ověřit do praktického prostředí? A kam by se jinam mohla naše škola snažit směřovat svůj letní kurz, než do Horního Poříčí u Střelských Hoštic.

DSCN7450 Dvacet devět studentů prvního a druhého ročníku vošky se zavázalo, že nebude zbytečně zatěžovat životní prostředí a dopraví se na místo určení (vzdálené 70 km) pomocí jízdních kol. Tuto variantu všichni studenti přivítali s nadšením a poctivě trénovali své sedací a šlapací svaly již několik týdnů před odjezdem.

DSCN7443 DSCN8285

Pod dohledem zdatných a též nadšených vyučujících (Roman Vácha, Vladimír Karel, Markéta Klemšová a Filip Troch) a za doprovodu servisního vozu řízeného předním školním servismanem panem Josefem Berkou, jsme se tedy v pondělí 4.5. vydali za lehce deštivého počasí, zjistit, kdo jak potrénoval jízdu na bicyklu. Hned na začátku se naším novým školním rekordmanem v píchání, stal nadějný student David Šperger, který neudržel tlak ve své duši více jak 200m. Až na tento malý defekt, při kterém si studenti ukázali, jak je důležité mít správné vybavení a znalosti na výměnu duše, nám cesta ubíhala pod vzorky našich plášťů bez větších obtíží. Během cesty se i postupně zlepšilo počasí, které nám ukázalo, že nepromokavé bundy nejsou nejlepší ochrana před sluncem. Je potřeba podotknout, že všichni studenti a učitelé zvládli náročnou trasu tak jak se na osazenstvo sportovního oboru sluší a patří, za což nás čekala v Horažďovicích zasloužená odměna v podobě oběda.

V cílovém sportovním areálu jsme se ubytovali, seznámili s okolním prostředím, pravidly a náplní kurzu. První večer se nesl v duchu regenerace po jízdě a kolektivního sportování. Kulturní vložkou se pak stala oslava osmnáctých narozenin třídního učitele druhého ročníku, Filipa Trocha, v kostýmech světových i českých celebrit. Oslavu a regeneraci doplňovala teoretická výuka při sledování hokejového utkání Českého národního týmu.

DSCN7475DSCN7516DSCN7470   DSCN7513  DSCN7472DSCN7517 DSCN7518 DSCN7521 DSCN7524 DSCN7525

Úterní den byla na některých studentech znát únava z náročné včerejší cesty.

DSCN7547

   Na skále se studenti dozvěděli základy horolezeckého výcviku a na vlastní kůži si zkusili zdolat jednu z přírodních horolezeckých stěn směrem vzhůru i dolů – pomocí slaňování. Tuto disciplínu zajišťoval zkušený horal, prof. Vladimír Karel.

DSCN7915 DSCN7822 DSCN7850

            V druhé části dne si studenti vyzkoušeli různé outdoorové aktivity, ke kterým patřil přechod přes nízká lana, balancování na slack-line, hry zaměřené na spolupráci a důvtip, slepý had přes překážky a další. Třešničkou na dortu byla soutěž družstev ve stavění stanu poslepu.

DCIM101GOPRO DCIM101GOPRO DSCN7614 DSCN7679 DSCN7818

Večerní zaměstnání jsme vyplnili tenisem, volejbalem, fotbalem, beachem, petanquem, badmintonem a dalšími sporty.

Středeční plán musel být trochu pozměněn z důvodu nepřízně počasí, na což ovšem byli zdatní učitelé připraveni a za pomoci výpočetního středisko studenti i učitelé rozlosovali, sehráli a vyhodnotili turnaj ve stolním tenise.

b DSCN8148 IMG_0355

Po obědě se rozmary počasí lehce umoudřili, tak bylo možné uskutečnit závody jednotlivců v běžkatlonu. Na střelnici sice občas panovala sněhová vánice, která některým závodníkům bránila v zasažení určeného terče. V rámci improvizace si někteří závodníci našli jiný terč v podobě okolní fauny, jiným zase špatné namazání jejich běžek bránilo v dosažení lepších časů. Každopádně během závodu bylo možné vidět skluzy jak z partesu a odpichy jak z učebnice což vedlo k úspěšnému dokončení a pobavení skoro všech zúčastněných vyučujících a studentů.

IMG_0386 IMG_0412 IMG_0419 IMG_0421

Večerní program pak vyplnily opět různé sporty, hlavně pak bratrovražedné utkání v softballu, příprava na zítřejší jízdu a hodnocení kurzu. Ve čtvrtek ráno jsme posnídali palačinky, které jen korunovali naprosto výtečnou stravu a ochotu stravovacího personálu, navlékli svá vyrýsovaná těla do cyklistických dresů a vydali se směrem k domovu.

Celý kurz hodnotím velice kladně, co se týče organizace, zajištění, aktivity a optimismu studentů i vyučujících. Výsledkem tedy je to, že se nemusíme za nic stydět a odvážíme si spoustu nezapomenutelných vzpomínek, což je cílem každého našeho kurzu.

Fíla