Průmyslovka v USA

Big Apple, Melting Pot, město, které nikdy neusíná a mnoho jiných přízvisek, ano, to vše je New York, město, které se pro miliony imigrantů stalo symbolem, příslibem nového, lepšího života, bylo prvním přístavem svobody při příjezdu do Nového Světa.

 

Pro 6 statečných nastal 9. dubna 2015 den D a z letiště Václava Havla jsme ráno vyrazili vstříc dobrodružství za velkou louži, navštívit strýčka Sama a dobýt Ameriku. Společnost Swiss nám poskytla vysoký standard svých nabízených služeb a po krátkém mezipřistání v Ženevě jsme přistáli na letišti JFK v New Yorku. V příletové hale jsme byli lapeni dvěma typickými americkými taxikáři indického původu, kteří nás dovezli na hotel v Queensu. Hotel působil velmi solidně a tento dojem v nás přetrval po celou dobu pobytu. První bojový úkol zněl sehnat vstupenky na utkání NHL, vyznavači umění a historie okamžitě vytušili, že jejich den teprve přijde. Ačkoliv se Lorenzo, překupník překupníků snažil sehnat vstupenky na Rangers i přes svou mafiánskou babičku, skončilo české trio v sestavě Thomas Senior, Thomas Junior a Lucas na zápase největšího městského  rivala, New Yorku Islanders. Zápas měl úžasnou atmosféru a nabídl vše, co si hokejový fanoušek může přát.

Druhý den se již připojila skupina umělců v čele s naším Američanem Haluškou a vyrazili jsme na Upper East Side do slavného MET, nejstaršího a největšího muzea v USA, do Guggenheimu, jedné z nejznámějších galerií modeního umění a do nejvlivnějšího muzea moderního umění na světě MoMA. Tento program vyčerpal i naši skupinku umělců, tak jsme si po náročném dni na Fifth Avenue najali řidiče s černou limuzínou, který nás zavezl do samotného centra New Yorku, na nejznámější náměstí světa, na Times Square, kde jsme nasávali elektrizující atmosféru velkoměsta a poklábosili s místňáky.

Následující den nás čekala Paní Svoboda, která se tyčí na Liberty Islandu, a nevynechali jsme ani vstupní bránu a symbol všech přistěhovalců, Ellis Island, kde jsme měli možnost v muzeu imigrace na vlastní kůži vyzkoušet a zažít, jak probíhaly přijímací pohovory přistěhovalců s imigračními úředníky. Ve večerních hodinách jsme se nechali vystřelit do vyšin, vyjeli jsme rychlovýtahem na ještě nedávno nejvyšší budovu světa, Empire State Building, odkud jsme pozorovali neuvěřitelný koncert světel a barev široko daleko.

Umělci, architekti a designéři si užívali i nadále, jelikož čtvrtý den nás čekala návštěva nejfotogeničtější budovy v New Yorku, Chrysler Building, těžko říci, jestli je krásnější v noci při pohledu z Empiru nebo právě ve dne z bezprostřední blízkosti. Dále jsme pokračovali k majestátní budově, nádraží Grand Central Terminal, kterou nelze přehlédnout, a která si drží prvenství co se týče počtu nástupišť na světě. Příjemně unaveni jsme den zakončili v ráji všech shoppingloverů, v outletovém centru Century 21.

Pátý den jsme pojali relaxačně a zamířili do Central Parku. Viděli jsme egyptský obelisk, sousoší Alenky v říši divů, Rainbow Bridge, želví jezero a také vzdali poctu Johnu Lennonovi na Strawberry Fields, který byl právě v těchto místech zastřelen. Odpočinek v Centrálu jsme pojali formou pikniku a ochutnali typické krabí koláčky. V odpoledních hodinách jsme se vrátili k našemu starému známému Rockefellerovi, vyjeli do 70. patra a vychutnali si pohled na celý Manhattan, přilehlý Central Park, ale i blízký Atlantik s obřími loděmi z ptačí perspektivy. Následně jsme se nalodili na trajekt na Staten Island, odkud jsou ty nejkrásnější pohledy na siluetu Manhattanu.

Poté, co jsme nabyli pocitu, že jsme již rodilými Newyorčany, vydali jsme se šestý den splnit další bod našeho itineráře, hlavní město USA, Washington DC. Po 5-ti hodinách jízdy busem jsme dorazili na místo určení, následovala prohlídka všech hlavních dominant města a celý den byl umocněn nevšedním zážitkem, kdy se nám létající Čestmír rozhodl přistát na hlavě, abychom vzápětí zjsitili, že poletující osobou je pošťák z Floridy, kterému se podařilo narušit veškeré vládní bezpečnostní zóny. Přistál jen pár metrů od slavného Kapitolu a tím nás všechny dostal do novinových plátků a zpráv po celém světě.

Předposlední den jsme zamířili na slavnou Wall Street, kde jsme hledali recept, jak vydělat velké peníze. Za velký zážitek též považujeme prohlídku památníku obětem teroristického útoku z 11. září 2001, následovala návštěva slavného podniku u Grimaldiů, kde jsme měli možnost ochutnat nejlepší pizzu v NYC, kam jsme se přesunuli z Manhattanu po Brooklyn Bridge. A jako poslední technická zastávka dne byla pozoruhodná stavba  ve tvaru žehličky, Flatiron Building. Hledajíc podnik, kde večer naplnit své žaludky, jsme natrefili na typicky americký podnik, tradiční českou restauraci Koliba, kde jsme si k večeři objednali kachnu se čtyřma a Haluška nezklamal a zůstal u svých halušek.

Poslední den nás čekal shopping, kdy se banda českých shopaholiků vrhla na prodavače všech světových značek, až téměř zapomněla, že je třeba se dostavit k odletu. Závěrečný let přes Frankfurt byl pro mnohé velkým zážitkem, protože jsme letěli se společností Lufthansa největším současným dopravním letadlem světa Airbusem A 380 s kapacitou 855 míst.

Na závěr bych chtěl z pozice učitele jazykové katedry vyslovit velké díky své skupině, která mě na tomto dobrodružství doprovázela. Cením si zejména jejich zodpovědného přístupu, vzájemné tolerance a ochotě pomoci druhým.

Jako hlavní výstup z výše uvedeného zájezdu bych rád zdůraznil maximální míru samostatnosti, spontánní jednání a bezproblémovou komunikaci všech zúčastněných studentů a právě z těchto uvedených důvodu si dovoluji tvrdit, že zájezdy tohoto typu jsou pro studenty přínosem a má smysl je do budoucna realizovat.

Jsem přesvědčen, že získané informace, sebevědomí a nadhled využijí studenti i ve svých budoucích povoláních.

Letenky, pojištění a asistenci během sestavování a samotné realizace zájezdu nám poskytnula společnost Thomas Cook s.r.o., které tímto děkuji.

Vedoucí katedry cizích jazyků

Mgr. Sláma Tomáš

 

 

 

JAZ