6. Ročník ROBOSOUTĚŽE pro středoškolské týmy 2014

Na startu-webXRychlý startX

V pátek 14. Listopadu 2014 se náš tým zúčastnil robosoutěže v Praze na ČVUT.Soutěž je určena pro tříčlenné středoškolské týmy z České republiky. Úkolem každého týmu bylo sestavit robota ze stavebnice LEGO® MINDSTORMS® tak, aby splnil zadanou soutěžní úlohu pohybovat se samostatně v bludišti. Náš tým v sestavě Martin Formánek, Václav Kment a Václav Beck, byl doprovázen panem profesorem Ing. Josefem Řehoutem a třemi mladšími studenty, kteří se jeli přiučit pro příští léta.

Autobus z Příbrami nám odjížděl v 7:55 a do Prahy jsme dorazili přibližně po hodinové jízdě. Tam jsme přestoupili do metra a svezli se ještě kousek na Karlovo náměstí.

Bez většího bloudění jsme došli až do soutěžní učebny, kde jsme dostali trička a informace ohledně soutěže. Ihned jsme vyzkoušeli našeho robota, kterého jsme měli již ze školy sestaveného a naprogramovaného. Doladili jsme poslední nedokonalosti našeho programu a čekali jsme, až soutěž začne.Ještě před začátkem soutěže nám bylo dopřáno občerstvení ve formě švédských stolů, a tak jsme se s chutí pustili do jídla.

Kolem 12. hodiny odstartovaly první 2 týmy. Z celkových 23 týmů postoupilo 16 týmů, které nasbírali ve dvou jízdách nejvíce bodů. Náš tým však byl z druhé jízdy diskvalifikován za nepovolený díl v konstrukci robota. Na postup nám však stačily body z první jízdy, ale robota jsme museli na další kola na poslední chvíli přestavit. S touto situací jsme bohužel nepočítali. Robota jsme přestavěli, jak nejlépe to šlo pouze ze součástek, ze kterých byl původně sestaven. Robot se však s nově postaveným podvozkem choval úplně jinak než měl a proto jsme vypadli ve druhém vyřazovacím kole. Tím naše účast v soutěži skončila, ale zůstali jsme zde až do konce soutěže a sledovali napínavé souboje robotů. Kroužek Robotronika je spolufinancován městem Příbram.

Domů jsme odjížděli autobusem v 15:10. Poučeni se těšíme na další ročník soutěže. <Václav Kment>

ROBOSOUTĚŽ_pavouk