VOŠka na vodě

boat_003

   Že už je prý červen? A tak krásné počasí? Nemyslete si, není to jen tak, protože tak překrásné teplo si zařídili studenti z 1. a 2. ročníků vyšší odborné školy ze SPŠ a VOŠ Příbram. A proč tak vlastně učinili? Přeci kvůli letnímu kurzu, který společně absolvovali od 3. do 6. června na povodí Vltavy.

Začátek naší vodácké výpravy startoval ve Vyšším Brodě. Někteří nedočkaví vodáci, dorazili na start od den dříve, aby se stihli s Vltavou spřátelit. Ale i to jim bylo „prd platné“, protože některé z nich Vltava stejně přeprala na jezu.

kanoe

   A byl tu první výjezd na loďkách. Jelikož nás jízda velmi bavila, stejně nám ji naši instruktoři ještě zpestřili. Každá loďka, která se „cvakla“, dostala za odměnu na krk dva vodníky, které musela nosit po celou dobu, než se povedlo dalším „šťastlivcům“ svůj koráb převrhnout. Nemyslete si, byli i tací šťastlivci, kteří nosili vodníky ihned po vyjetí z první bodu. Některým, se zase nošení vodníků na krku tak zalíbilo, že svůj koráb převrhli hned dvakrát za sebou. Jelikož nám veškeré věci převáželo školní auto, nemuseli jsme se obávat, že budeme své noční košile lovit po cestě na vodě. Velmi důležité bylo, že i na dně řeky jsme se poznali a to díky krásným vodáckým tričkům, které jsme měli všichni studenti i kantoři sladěné, díky zásluze Václava Šraina (2.V).

DCIM101GOPRO DCIM101GOPRO

Po několika „cvaknutích“ jsme dorazili na první záchytný bod naší výpravy do kempu u Rožmberku nad Vltavou. Byli jsme malinko vysíleni, ale náladu nám zlepšila vynikající večeře v podobě grilovaných kotletek s kompletním servisem od instruktorského sboru. Ráno jsme zabalili všechny věci a vydali se na zajímavou prohlídku hradu Rožmberk. Poté dále do kempu Nové Spolí nad Českým Krumlovem, kde jsme se zase utábořili, přenocovali a pokračovali dále přes Zlatou Korunu až do Boršova nad Vltavou. Po dobu celé jízdy jsme zažili mnoho dobrodružství a zážitků. Poznali krásy Českého Krumlova a dozvěděli jsme se něco o historii zříceniny Dívčí Kámen.

10443829_4405492793067_1390531507_n

   Kromě jízdy na loďkách a turistice jsme měli možnost si zahrát volejbal, fotbal, petangue, badminton a discgolf. Někteří odvážlivci se odhodlali i přelézt lano, které bylo nataženo přes řeku mezi dvěma stromy. Tento nelehký úkol zvládly dokonce i některé dívky.

Nesmíme však zapomenout na odpočinkové a pohodové večery, při kterých nám kantoři a pan ředitel precizně zahráli na kytary a my je doprovázeli naším krásným zpěvem. Nejspíše se to, ale nedalo poslouchat, protože nám ihned „nacpali“ ústa večeří, kterou pro nás upekl, náš osobní kuchař profesor Jiří Zikmund a naložily naše veselé kuchařky. Byly to moc dobré kotletky, nicméně, nám touto skvělou večeří akorát dodali sílu a my zpívali ještě více.

Tento kurz utekl tak moc rychle, že jsme se ani nenadáli. Nejen, že jsme se naučili řídit koráby. Ale také jsme zažili mnoho zábavných chvílí. Velice jsme se sžili s přírodou, jak bylo také cílem letního kurzu. Nicméně, někteří studenti dali na slova pana profesora Karla, tak moc, že s přírodou sžili pomocí spánku pod širým nebem.

Byly to opravdu nezapomenutelné zážitky a tímto chceme moc poděkovat naším kantorům Vladimíru Karlovi, Zdeňku Koldovi, Jiřímu Zikmundovi, Filipu Trochovi a panu řediteli Tomáši Hlaváčovi.

Zuzka Voslařová 1.V