KONTAKT SE STAVEBNÍ REALITOU

V pátek 2.5.2014 studenti 1.ročníků oboru Stavebnictví nezamířili jako tradičně do budovy školy, ale čekalo je zpestření v podobě návštěvy obchodního centra RAAB KARCHER a BETONÁRNY v Příbrami. Pro mnohé ze zúčastněných to znamenalo jeden z prvních kontaktů se stavební praxí.

Naše “stavařská expedice” začala průzkumem stavebnin. I když mají studenti možnost celoročně navštěvovat školní vzorkovnu stavebních materiálů, nutno podotknout, že teprve prohlídka venkovních ploch a skladovacích hal se stavebním sortimentem poodkryla představu návštěvníků o šířce nabídky produktů využívaných při realizaci staveb. Žáci si tak mohli postupně osahat zdící prvky, výrobky z betonu, izolační materiály, KARI sítě či ocelovou prostorovou výztuž a zároveň si zrekapitulovat své znalosti o vícevrstvých komínech, překladech a dalším stavebním sortimentu. Inspiraci pro následující studijní období účastníci této akce čerpali především v prostorách prodejního centra, jehož převážnou část tvoří boxy s vybavením hygienických prostor, tj. koupelen a toalet. Zde studenti obdivovali především nápaditost barevného řešení jednotlivých variant uspořádání obkladů a dlažeb, ale i vybavení v podobě různých typů van, sprchových koutů a další sanitární keramiky. Tím náš průzkum centra RAAB KARCHER byl u konce a čekal nás přesun do úplně jiné stavařské reality – byla před námi “cesta za betonem”.

V areálu BETONÁRNY Příbram byl studentům představen celý proces výroby betonové směsi, tj. od uskladnění jednotlivých složek (kameniva, cementu, přísad) přes dávkování až po namíchání této “tvrdnoucí hmoty”. Návštěvníci nahlédli i do útrob dávkovacího a dopravního systému a měli možnost se okrajově seznámit i s řízením celého procesu výroby tzv. transportbetonu – na velíně. Takže nakonec získali celkem ucelenou představu, “odkud že se vozí na tu stavbu ta betonová směs a proč se stále točí ten buben na nákladních automobilech”.

Na závěr nutno podotknout, že celá akce se zdařila – počasí přálo a “studenti-průzkumníci” díky této návštěvě načerpali mnoho praktických informací, které mohou zužitkovat především v průběhu dalšího studia.

Ing. Václav Svoboda

IMG_0165 IMG_0166 IMG_0168 IMG_0169 IMG_0170 IMG_0172 IMG_0173 IMG_0175 IMG_0179 IMG_0180 IMG_0183