Exkurze 3. IT do datacenter společnosti WEDOS

V pondělí 29. 1. se žáci třetího ročníku oboru informační technologie vydali na fascinující exkurzi do prostor společnosti Wedos v Hluboké nad Vltavou. Firma Wedos je předním poskytovatelem hostingových služeb provozujícím hned dvě moderní datacentra. Pro naše žáky to byla jedinečná příležitost vidět pokročilé technologie v oblasti správy a provozování serverů.

Průvodce odborníkem

V rámci exkurze nás provázel zkušený zaměstnanec firmy, který nám podrobně vysvětlil fungování datacenter. Na začátku jsme byli seznámeni s prvním datovým centrem, kde jsou servery uspořádány do standardních racků chlazených vzduchem. Zaujal nás inovativní přístup k využívání zbytkového tepla a spouštění záložních generátorů v případě výpadku proudu již po dvou sekundách.

Chlazení v oleji a udržitelnost

Druhé datové centrum představilo pro naše žáky ještě poutavější podívanou. Zde je veškeré chlazení elektroniky realizováno pomocí oleje. Servery jsou ponořeny v olejové lázni, což eliminuje potřebu ventilátorů. Zajímavým faktem bylo, že teplo odváděné v oleji se dále rekuperuje do vody. Toto teplo je následně využíváno k vytápění budovy, parkoviště a dokonce je plánováno využití přebytečného tepla pro potřeby nedalekého aquaparku.

Pohled do nitra serverů

Exkurze nebyla pouze o teoretických poznatcích. Naši žáci měli možnost nahlédnout do nitra špičkových serverů, vzít si do ruky jednotlivé části a získat přehled o veškeré technologii nezbytné k provozování moderního datacentra.

Moderní technologie na dosah

Tato exkurze poskytla našim žákům neopakovatelnou příležitost dostat se blízko k moderním technologiím v oblasti informačních technologií. Získali nejen pohled na špičkovou elektroniku, ale také pochopení celého procesu a technologií, které stojí za provozem datacentra. Jsme rádi, že tato zkušenost posílí jejich zájem a motivaci pro další studium a práci v oblasti IT.

IKT