Exkurze Jaderná elektrárna Temelín

Dne 19. 10. 2017 žáci oboru Strojírenství třídy 4.SP navštívili jadernou elektrárnu Temelín. Přijeli jsme smluvním autokarem před bývalý zámeček vedle jaderné elektrárny, kde se nachází informační středisko elektrárny. Zde jsme dostali základní informace o provozu elektrárny a bylo zároveň provedeno školení o bezpečnosti práce při prohlídce provozu elektrárny. V informačním středisku žáci získali informaci o jaderném palivu, konstrukci reaktoru a parní turbíny, byl vysvětlen význam jednotlivých stavebních částí, jako je kontejnment, reaktorová hala, chladící věže a ostatní obslužná zařízení.

Třída byla rozdělena do čtyř skupin s průvodkyní a pracovníkem  místní ochranky závodu. Po projití ochrannými rámy jsme se dostali do výrobního závodu elektrárny, kde jsme prošli kolem chladících věží, reaktorové haly, záložních zdrojů elektrické energie, parní turbíny a alternátoru. Na jednotlivých místech průvodkyně podrobně vysvětlila funkci a význam jednotlivých zařízení. Byl vyzdvižen význam jaderné energetiky pro národní hospodářství, byl přednesen názor na dostavbu dalších dvou bloků elektrárny.

Žákům tato exkurze přinesla mnoho nových informací, které využijí při výuce předmětu Stavba provoz strojů. V odpoledních hodinách jsme se vrátili zpět do Příbrami.

ing. Václav Benda

[Best_Wordpress_Gallery id=”37″ gal_title=”Temelin2017″]

 

STR