Do Mnichova za BMW

Ve čtvrtek 6. 3. 2014 vyrazilo 45 studentů Střední průmyslové školy v Příbrami na exkurzi do Mnichova a Dingolfingu, aby se blíže seznámili s výrobou vozů BMW, s jejich historií a aby si sami vyzkoušeli usednout do nových vozů BMW.

Z Příbrami jsme vyjeli v časných čtvrt na šest. Veliká pochvala všem studentům, kteří dorazili opravdu s předstihem! V půl desáté jsme dorazili do Dingolfingu, kde jsme navštívili výrobní závod BMW. Během dvouhodinové exkurze se naši studenti seznámili s lisovnou, logistikou a karosárnou. Lakovna byla bohužel kvůli přestavbě nepřístupná. Mimo jiné jsme se dozvěděli, že spojení motoru a karoserie se říká svatba (podle známého “do konce života spolu”). Viděli jsme, jak se vozidla dokončují podle specifických požadavků zákazníka. V továrně nebylo možné fotografovat.

Po návštěvě továrny jsme přejeli do Mnichova, vzdáleného asi 80 km. Tam jsme navštívili muzeum historických vozů a motocyklů značky BMW a tzv. BMW Welt, kde naši studenti mohli dokonce sami usednout za volant řady moderních vozů BMW. K těm se řadí i vozy Mini Cooper, Rover a Rolls-Royce. Muzeum provází celou historií vývoje automobilového koncernu – viděli jsme jak veterány, tak současné modely a také vizi budoucnosti na silnicích. Muzeum se nachází v blízkosti Olympijského parku, kde se v roce 1972 konaly XX. letní olympijské hry.

Na závěr jsme přejeli do centra Mnichova a za výkladu průvodkyně prošli kolem chrámů Frauenkirche a Theatinerkirche a kolem Nové radnice. Na náměstí Marienplatz jsme si dali hodinový rozchod a v sedm hodin večer odjížděli zpět směr Příbram, kam jsme dorazili po půlnoci. Myslím si, že zájezd splnil očekávání studentů a motivoval je v rámci oboru, který studují.

Mgr. Tomáš Sýkora

Nebyly nalezeny žádné obrázky