Vynikající 2. místo našich žáků

Robotický den 2019 v Praze

1.až 2. června se týmy naší školy oboru Elektrotechnika zúčastnily robotických soutěží Mini Sumo s úspěchem v kvalifikačních kolech a postupem do druhého kola a Bear Rescue Advanced s vynikajícím druhým místem.

Bear Rescue Advanced

Úkolem robota je v co nejkratším čase nalézt ztraceného medvěda a dovézt ho zpět domů a to zcela bez zásahu člověka. Řídící jednotka musí být předem naprogramována tak, že robot vyjede do prostoru, nalezne pomocí čidel medvěda, jehož pozice není předem známa, uchopí jej a samostatně se i s medvědem vrátí do místa, odkud byl vyslán.

Robot může být postaven z různých dílů nebo ze stavebnice. Naši žáci sestavili dva roboty ze stavebnice LEGO. Jako úspěšný se hodnotil jen výjezd s návratem medvěda a rozhodoval čas, za který to robot zvládl. Oba naši roboti AXÍK, EV3 AJETO dokázaly medvěda zachránit. Robot EV3 AJETO s celkovým pátým časem a robot AXÍK dosáhl druhého nejlepšího výkonu.

Mini Sumo

Úkolem robota je vytlačit protivníka z ringu. Robot, který zůstane v ringu déle, vyhrává. Naši roboti byly úspěšní v konkurenci se srovnatelnými konstrukcemi a podlehli pak v dalším kole profesionálním konstrukcím robotů. Všechny soutěže jsou otevřeny pro všechny milovníky robotiky a programování bez ohledu na věk a vzdělání.

Vítězi jsou nakonec všichni,

zdůraznil organizátor soutěže při jejím zahájení, kteří dokáží postavit a naprogramovat robota, který samostatně plní nějaký úkol.

Roboty stavíme a programujeme

v rámci Robotického kroužku ve škole. Žáci tak mají příležitost využít a rozšířit znalosti získané při výuce a získat další dovednosti a znalosti nejen v programování, ale také v konstrukci mechanických částí robotů.

Kroužek je financován z prostředků školy a sponzorován městem Příbram.

<Josef Řehout, Jiří Zikmund>