Fyzikální Experimenty ATraktivně

V pátek 23. listopadu 2018 se v Praze na MMF UK uskutečnilo finále šestého ročníku fyzikální soutěže Matfyz FEAT.

Matfyz FEAT neboli Fyzikální Experimenty ATraktivně je grantová soutěž určená žákům základních i středních škol, kteří mají za úkol navrhnout a realizovat jednoduché a zároveň atraktivní experimenty, které je možné využívat při výuce k demonstraci konkrétních fyzikálních jevů. Vybrané projekty získávají od Matfyzu finanční podporu a postupují do podzimního finále.

Jedním z 12 přihlášených projektů byl i vítězný termoelektrický generátor, který vytvořil Libor Šmíd ze čtvrtého ročníku oboru Elektrotechnika, ŠVP Multimédia a informatika. Kromě toho, že zařízení může sloužit jako demonstrace tzv. Seebeckova jevu (termoelektrický jev) při výuce, dokáže zároveň fungovat v praxi a nabíjet třeba mobilní telefon.

Bylo skvělé rozšířit si přehled o možnostech moderní techniky a jsem rád, že mi bylo umožněno zúčastnit se.  Konkurence byla veliká, ovšem vyplatilo se mi bojovat nejen argumenty, ale i osobností, což se v kombinaci s jednoduchou a zároveň poutavou demonstrací ukázalo jako vítězné řešení. <Libor Šmíd>

Foto: https://www.matfyz.cz/clanky/1246-matfyz-feat-ma-sve-viteze