NÁVŠTĚVA „TECHMÁNIE“ V PLZNI

       V pátek 4.5.2018 se studenti 1.ročníků SPŠ vydali do Plzně. Cílem cesty byl průmyslový areál Škodovky, v jehož historických budovách se nachází „Techmania Science Centre“. Pro ty, kteří by přeci jen nevěděli, co se skrývá v útrobách bývalých výrobních hal, jen malé vysvětlení. Je zde vybudováno moderní centrum vědy a techniky, které díky mnoha názorným interaktivním exponátům umožňuje každému poznávat přírodní zákony či historii průmyslu a techniky prostřednictvím různých her a pokusů.

       Nutno podotknout, že zde je úplně jedno, kolik je člověku let, protože experimentovat s vodou či vlastní hmotností zláká snad každého, kdo tyto prostory navštíví. Názor jedné z účastnic z naší školy to jen potvrzuje.

        Na závěr lze jen konstatovat, že akce se určitě vydařila a studenti odjížděli z Plzně plni nevšedních dojmů a zážitků.  

                                                                                                                           Ing. Václav Svoboda

Tereza Zdeňková 1.PA … Techmania neboli Science center nám nabídlo interaktivní expozice zaměřené nejen na fyziku, astronomii, chemii nebo biologii, ale i na problematiku výživy, svět filmu nebo tematiku špionáže a tajných služeb. Fyzika, chemie, matematika, astronomie či biologie, i těmito předměty jsou vzdělávací show a programy v laboratořích nebo dílnách inspirovány. Všechny expozice jsou připraveny napříč věkem, takže se všichni našli v tom svém.

Měli jsme možnost zjistit, jak funguje koloběh vody, zkusit si vytvořit vodní vír, zavřít se do bubliny a všichni, včetně učitelů, si vyzkoušeli útěk z potápějící se lodi. Obří jojo a nakloněná místnost, ozvěna nebo otočná deska, bagrování či zvonkohra to všechno jsme otestovali.

Nechyběly ani hlavolamy, kreativní stavebnice nebo také vědecké hračky, či bludiště. Mohli jsme si všimnout, že některé informace již známe a ani o tom nevíme, například stavba zemské kůry, přesto nás skladba nerostů formou ¨Twister¨ nalákala.

Expozice Vesmír nám přinesla spoustu astronomických i fyzikálních jevů a přiblížila nám témata jako hmotnost/tíha na planetách, sluneční soustava, tornáda, vulkanická činnost, Keplerovy zákony, fáze Měsíce, složení Země či Slunce. A když to nikdy nezažijeme, tak jsme si alespoň na chvíli vyzkoušeli jaké je to být kosmonautem.

A kdo nenašel nic, co by ho zaujalo a měl chuť si to vyzkoušet, tak ten se vydal na průzkum občerstvení, kam jsme nakonec zamířili všichni.

?????????

 ?????????