Robotický den – reportáž

Robotický den

V sobotu 24.6.2017 jsme přijeli do Kongresového centra v Praze. Soutěžilo se v několika kategoriích, jako například – jízda po čáře, záchrana plyšového medvěda, závody roboautíček nebo kategorie, které jsem se já účastnil robotické sumo. Soutěžil jsem s robotem Buldog -2. Proti mně nastoupili soupeři z České republiky, ale i z Polska a Řecka. Rozhodčí určili pravidla na sobotu taková, že roboti musí startovat zády k sobě, což bylo pro většinu robotů velké znepříjemnění, ne však pro mě, jelikož můj robot dokáže rozpoznat soupeře na obě strany, takže toto pravidlo bylo pro mě ohromná výhoda. Tudíž jsem se umístil jako 1. v kvalifikačním kole.

V neděli mě však čekala náročnější zkouška, jelikož pravidla na neděli byla jiná než v sobotu. Podle kvalifikačního kola nás rozřadili do skupin A a B, já jako 1. jsem byl ve skupině A. Do skupiny A se dostal i spolužák, proti nám nastoupil tým tří Poláků. Ti měli roboty upravené na čelní srážky, tudíž zde měli výhodu oni, avšak můj robot se dokázal probojovat až do finále. Ve finále jsem se utkal s dvěma soupeři. Nakonec jsem dokázal získat 2. místo.

Kolega z našeho týmu, který soutěžil v náročnější disciplině Bear Rescue (záchrana medvěda) získal v náročné konkurenci vynikající 3. místo.

Čas strávený programováním a soutěžním na robotickém dni byla krásná zkušenost a doufáme, že příští rok se sem dostaneme znovu.  <Jakub Ptáček>