Do Strže za Čapkem

 

Ve čtvrtek 26. 6. 2014 absolvovaly třídy 3. PA, 3. PB a 3. SP exkurzi do Památníku Karla Čapka ve Strži u Dobříše. Ačkoliv většina našich studentů i vyučujících památník už někdy navštívila, budoucím maturujícím z češtiny jistě prospělo připomenutí jednoho z největších českých spisovatelů a pohyb na čerstvém vzduchu.

Se zajímavým komentářem nás expozicí provedla samotná předsedkyně Společnosti bratří Čapků paní Kristina Váňová. Vynechala nadbytečná data a s citem pro mladé publikum přiblížila nejen mládí a osobní život spisovatele, ale i tvůrčí oblast jeho života. Dozvěděli jsme se například, jak byl mladý Čapek odmítnut svou vyvolenou, že rodina nepřála jeho vztahům a že se hrou R.U.R. autor proslavil po celém světě. Jistě překvapením bylo, že Čapkova předčasná smrt je spojena s místem naší prohlídky: následkem nachlazení při povodni ve Strži onemocněl Čapek na zápal plic, kterému podlehl. Průvodkyně nás informovala také o Ferdinandu Peroutkovi, příteli K. Čapka, a Olze Scheinpflugové, Čapkově přítelkyni a později manželce.

Závěrem bych zdůraznil ještě jednou poutavý výklad paní průvodkyně formou příběhů a zajímavostí. Na příkladu F. Peroutky, který nedokončil gymnázium, ale který exceloval jako literát, průvodkyně popřála studentům, aby v životě dělali takovou práci, která je bude bavit a na kterou budou stačit. Nelze než se k přání připojit a popřát našim studentům, aby u maturity byli příští rok úspěšnější než F. Peroutka.

Mgr. Pudilová, Mgr. Doležalová, Mgr. Sýkora

CJL