STAVAŘI V TERÉNU

Závěr školního roku na SPŠ je již tradičně věnován exkurzím s tematickým zaměřením – jednak odborným, ale najdou se i akce se zaměřením na posílení všeobecně-vzdělávacího obzoru studentů. Nejinak tomu bylo i v případě studentů 1.ročníků (tříd 1.PA a 1.PP) oboru Stavebnictví, kteří absolvovali rovnou 2 akce.

Ve středu 25.6.2014 zavítali do výrobního závodu Xella v Chlumčanech, kde se blíže seznámili s výrobou známých stavebních dílců značky Ytong. Na vlastní oči tak shlédli celý výrobní proces tvarovek určených pro zdění, tj. od nalití tekuté směsi do forem, přes vykynutí hmoty, rozřezání na dílčí tvárnice, vytvrzení a expedici (zabalení na paletách). Součástí této návštěvy byla i přednáška věnovaná přehledu výrobního sortimentu a jeho aplikaci ve stavební praxi – takže studenti si mohli udělat ucelený přehled o poskytovaných službách a  nabídce firmy Xella. Nutno podotknout, že putování po výrobních provozech, ale i precizní výklad zástupců firmy některé studenty poměrně vyčerpaly, takže bylo nutné řešit odpověď na otázku  “…. kde vzít novou energii?” Řešení bylo záhy jednoznačné – plzeňská Olympie! Toto malé zpestření všichni přivítali s nadšením, některých se dokonce zmocnila euforie, když zahlédli nápis se 3 písmeny – KFC… Takže ani déšť, který nás přepadl v Plzni, nikomu nevadil a z každého vyzařovala při návratu spokojenost.

Ve čtvrtek 26.6.2014 kroky studentů výše zmiňovaných tříd zamířily na úpravnu vody v Kozičíně. I když se jedná o vodárenské zařízení v sousedství města Příbrami, pro přesun byl tentokrát zvolen autobus MHD. Nutno podotknout, že mnoho žáků si nedovedlo představit, co mohou očekávat od této akce – takže zažili 2 překvapení. To první se týkalo vlastního zmodernizovaného provozu, kde jim zástupci firmy Veolia blíže vysvětlili celý proces vyčištění tzv. surové vody (přivedené z rybníků) a její přeměnu na kvalitní pitnou vodu, včetně ukázky dílčích technologií provozu. Po ukončení návštěvy tohoto vodárenského zařízení přišlo již zmiňované překvapení č.2  – “test fyzické kondice náctiletých”. Nešlo o nic jiného, než o zpáteční přesun na trase Kozičín – Příbram, a to pěšky! Tuto část naší exkurze není ani potřeba podrobněji komentovat – většina účastníků tento senzační nápad uvítala s nadšením, jelikož mnozí pochopili, že si mohou zvýšit svojí kondici před začátkem prázdnin, ovšem našlo se i pár studentů, kteří by stopli třeba i traktor nebo kolo, aby nemuseli tzv. po svých … Nutno konstatovat, že všichni dorazili do Příbrami zdrávi, bez sebemenší újmy – možná, že se jim večer i lépe usínalo….

                                                                                                                                    Ing.Václav Svoboda

IMAG0507 IMAG0519 IMAG0514 IMAG0513 IMAG0511 IMAG0502 IMAG0501 IMAG0499 IMAG0497 IMAG0495 IMAG0493 IMAG0491_BURST001 IMAG0489 IMAG0487