Jaroslav Rudiš – inspirace k maturitě

     V pátek 28.3. 2014 v rámci Česko-německé konference v Berlíně, kde jsem měla možnost prezentovat naši školu, jsem se zúčastnila autorského čtení Jaroslava Rudiše.

     Jaroslav Rudiš je český spisovatel, kterého proslavila prvotina Nebe pod Berlínem (2002). Je také autorem komiksové trilogie Alois Nebel (spolu s kreslířem Jaromírem 99), podle které byl natočen stejnojmenný film. Tento film získal v roce 2012 Evropskou filmovou cenu jako nejlepší animovaný film. (Film jsme zhlédli v minulém školním roce.)

      Jaroslav Rudiš představil v Berlíně svoji v Německu čerstvě vydanou knihu Konec punku v Helsinkách. Autor patří ke generaci, jež dospěla v polistopadové době, v Německu po pádu Berlínské zdi (r.1989). Ve svých knihách se k této době vrací. Jeho barvitě vylíčené příběhy se odehrávají v Čechách i v Německu. Rudišovy postavy svým životem často vybočují z řady, jazyk knih je syrový, jadrný, plný expresivních výrazů. Přestože autor hovoří plynulou němčinou, má pro německá vydání svých knih překladatele, neboť jak sám prohlásil, na překlad si sám netroufá.

      Jaroslav Rudiš je velice charismatický, vtipný a svým přednesem dokáže nadchnout publikum. Ze seznamu literárních děl k ústní maturitní zkoušce z čjl si můžete zvolit jeho knihu Nebe pod Berlínem a jistě vás svojí netradičností zaujme.

 Mgr. V. Humlová

 obrázek_2obrázek_1vladka